Florian, 27 jaar
Studeerde Financiering en Management, en werkt nu als Technisch adviseur Windenergie bij DNV
Technische adviseurs zoals ik geven eigenlijk een soort stempel aan de bank dat de lening kan worden gegeven om een park te ontwikkelen. Dat betekent dat ik er voor zorg dat windmolenparken gefinancierd en ontwikkeld worden. Als daar dan een stempel op komt kan het park gebouwd worden. Maar ook gedurende het bouwproces kijken we mee met de ontwikkelaar namens de banken om een soort bevestiging te geven dat alles goed gaat. Zodra het bouwproces klaar is heb je nog een operationeel proces dat de turbines gewoon draaien en dat je daarna elk jaar checkt of alles nog oké is. Ik ben ook vaak projectmanager, die ervoor zorgt dat de juiste informatie geleverd wordt en opgeleverd wordt wat de klant wil. Vaak die brug slaan tussen technische en financiële wereld. Je bent op dagelijkse basis bezig met banken en mensen die binnen die banken werken. Daarin is je rol als adviseur nog belangrijker omdat je die vertalingsslag moet maken tussen techniek en financiën.
Het is vaak zo dat als we een begeleidende rol spelen in de bouw van een project, dat we dan ongeveer elke maand een keer op locatie komen, dus daarom ook deze kleding, helm en veiligheidsschoenen. Dit is nodig omdat je regelmatig op locaties komt dat er kabels gelegd worden, dat er fundaties gemaakt worden en dat er grote apparatuur op locatie is waar je gewoon veilig je werk moet doen.
Toen ik jong was wilde ik eigenlijk architect worden. Als je om je heen kijkt heeft het een andere wending gekregen, maar het komt best in de buurt. Ik was eigenlijk op zoek naar iets wat heel tastbaar is en dat is het realiseren van grote windparken. Dat je iets kan bouwen dat hier over 30 jaar nog staat en tegen je kleinkinderen later kan zeggen: “Hey kijk hier heeft opa aan mee geholpen”. Dat je aan mensen kan laten zien waar je aan bij hebt gedragen.
Je bent aan het meehelpen windmolenparken te realiseren, maar tegelijkertijd is het ook ontzettend breed. Het is goed om met mensen te praten want het is gewoon een ontzettend brede sector. Je hebt aannemers die de wegen moeten aanleggen en kabels moeten leggen richting de turbines. Je hebt mensen die de fundaties storten. Je hebt grote windturbine leveranciers die ontzettend veel technische kennis nodig hebben, waar tegelijkertijd enorm veel innovatie is en je hele grote projecten kan realiseren.
Voor mij is duurzaamheid wel het belangrijkste. Het is mooi dat je je steentje bijdraagt aan een beter klimaat en milieu, maar tegelijkertijd ben je er ook goed geld mee aan het verdienen. Het is een sector die toe is aan verjonging en ook erg nieuw is. Het is de kinderschoenen voorbij en wordt nu commercieel. Ook leuk als je bijvoorbeeld buitenland ambities hebt, waar enorm veel vraag is naar expertise en dit soort projecten nog niet van de grond komen. Als je gemotiveerd bent dan kom je er wel. De windsector is duurzaam, innovatief, internationaal en verbindend en ik hoop dat jij daarom ook deze sector gaat kiezen!

