Veelgestelde vragen

1Wat is de KustCoalitie?
De KustCoalitie is een samenwerking tussen het onderwijs en het bedrijfsleven. Het is ontstaan vanuit de behoefte om bestaande initiatieven te verbinden en nieuwe initiatieven op te zetten om vruchtbare samenwerkingen te stimuleren op het gebied van human capital in de windsector in Nederland. Het is opgericht met de missie om de doelstellingen in het Klimaatakkoord voor 2030 te halen. Hiervoor zijn veel technische professionals nodig om de middelen voor het behalen van de doelen te realiseren.
2Wie zit er achter de KustCoalitie?
De KustCoalitie is opgezet in opdracht van TKI wind op zee, wordt uitgevoerd door ECHT regie in transitie en werkt samen met Dutch Wavemakers.
3Wat is #Talentforwind?
#Talentforwind is het onderdeel van de KustCoalitie specifiek gericht op jongeren. Op de website van #Talentforwind kun je alles vinden om te komen werken in de windsector. Kun je iets niet vinden wat je wel wilt weten? Stuur een email naar kustcoalitie@tki-windopzee.nl
4Waarom zou ik kiezen voor een baan in de Offshore Wind?
Als eerste zou je er in moeten werken omdat het een hele toffe branche is! Maar ook omdat er heel veel verschillende soorten werk in te vinden is, je een bijdrage levert aan de verduurzaming van de aarde én omdat je voorlopig wel een baan zult hebben! Dat komt omdat er heel veel gebouwd gaat worden in de komende 30 jaar, en daarna nog veel langer voor onderhoud van de windparken, waardoor er dus heel erg veel werk zal zijn voor iedereen die in de windsector werkt. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je zonder werk komt te zitten!
5Moet ik Engels kunnen spreken?
Dat hangt er vanaf waar je precies komt te werken. Als je op zee werkt en in de havens, dan is engels spreken nodig, omdat de bemanning en werknemers vaak uit de hele wereld komen. Als je bij een Nederlands bedrijf werkt in bijvoorbeeld de bouw van turbines of de logistiek, dan wordt dat al veel minder van je gevraagd. Offshore wind is een branche waar veel grote internationale bedrijven samenwerken, dus het is altijd handig als je in ieder geval een beetje engels kan.
6Wat voor werk is er allemaal te vinden in de Wind industrie?
Haiko is 32 en werkt als Project Engineer in de Offshore Wind. Hij geeft de volgende tip: Geïnteresseerd zijn in techniek of hoe iets werkt, dat helpt al heel veel. Zijn allerlei mensen nodig om windparken neer te zetten. Duizenden documenten moeten in de gaten gehouden worden. Kabels moeten begraven worden, diep. Voorbereiding, plannen, documentatie naar klanten en dat ze het begrijpen. Gebied in kaart brengen. Dat de maten correct zijn. Systematisch willen werken. Goed kan samenwerken. Veel mensen nodig met technische achtergrond maar hebben echt alles nodig.
1Werk je in deze sector vaak op zee?
Dat hangt er vanaf wat je precies gaat doen. Als je turbines wilt onderhouden die op zee staan, of wilt werken in de bouw van nieuwe windparken op zee, dan zul je vaak op zee zijn. Meestal werk je dan 6 weken op het land en 6 weken op zee. Wanneer je op zee bent, krijg je daar ook meer salaris voor, net zoals met nachtdiensten. Maar als je in de logistiek werkt bij bijvoorbeeld de productie van windturbines, dan zul je waarschijnlijk nooit de zee op gaan. Beslis of jij wel of niet de zee op wilt voor je werk, dan kun je beter bepalen waar je kunt gaan solliciteren. Heb je hier hulp bij nodig of wil je graag met iemand hier over in gesprek? Neem dan contact op met kustcoalitie@tki-windopzee.nl
2Kan je veel geld verdienen in de offshore windsector?
Meestal verdient het heel goed, want er is veel vraag naar nieuw (technisch) personeel. Hoe meer vraag er is, hoe meer bedrijven over hebben voor nieuwe mensen. Als je op zee werkt, dan zul je zelfs nog extra verdienen, omdat je daar speciale toeslag voor krijgt. Daarvoor geldt ook weer: hoe gevaarlijker het werk, hoe minder mensen er werken en hoe meer bedrijven dus over hebben voor nieuw personeel. Omdat er heel erg veel vraag is naar nieuwe mensen, verdiend het over het algemeen dus heel goed. Daarnaast stijgt deze groei de komende jaren flink, waardoor er veel baangarantie is. Wil je zeker zijn van een baan voor de komende 30 jaar? Dan moet je zeker in de offshore windsector komen werken!
3Ik heb interesse om in de offshore wind te werken, maar ik heb geen idee hoe ik er kom. Hoe pak ik dat aan?
Dat je hier bent is al een hele goede eerste stap! Op deze website vind je heel veel informatie over wat werken in de offshore windsector inhoud en waar je allemaal informatie kunt vinden. De volgende stap is dat je je bijvoorbeeld kunt aanmelden op een vacaturesite voor de windsector, zoals […] . Je kunt ook wat directer contact zoeken met iemand die in de offshore windsector werkt, of werkt bij een bedrijf dat daar veel voor doet. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven zoals Van Oord, Boskalis, TenneT, Sif en Smulders. Op hun websites kun je heel veel vinden voor het werken in de offshore windsector.
4Ik vind het wel interessant, maar ik weet het nog niet. Wat kan ik nu het beste doen?
Evert is 31 en werkt bij TenneT als Civil Engineer. Hij zegt: Als je nog niet helemaal weet wat je er van vindt, ga promofilmpjes kijken op Youtube. Hoe worden ze gebouwd? Orsted? TenneT? Grote partken? Er zijn allerlei documentaires online te vinden die een goed beeld geven van wat het is. Daar leer je al heel veel van. Als je daar niet enthousiast van wordt, is het misschien niet voor jou.
5Hoe kan ik kennismaken met bedrijven in de Wind industrie?
Op deze website vind je heel veel informatie over wat er allemaal mogelijk is. Maar je kunt ook op de websites van de bedrijven zelf kijken. Kijk binnen je studievereniging wat er allemaal mogelijk is. Maar houd vooral ook technische weekbladen in de gaten voor excursies. Vraag je docent of er stages zijn of dat je mensen kunt benaderen om contact mee te leggen.